Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü
OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI
Amacı: Turizm ve Otel İşletmeciliği Programının hedefi; yetiştireceği orta düzey yönetici özelliklerine sahip turizmcilerle, sektörün kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılamaktır. Hazırlanan program sektöre teorik olduğu kadar uygulama tecrübeleri de edinmiş meslek elemanları kazandırmayı amaçlamaktadır. Turizm sektöründe ihtiyaç duyulan ara insan gücü ihtiyacının karşılanması için uygulamaya konulan bu programda, öğrencilere servis, kat hizmetleri, mutfak, ön büro ve insan ilişkileri konularında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanır. Program örgün eğitime girme olanağı bulamayan kişilere turizm sektöründe çalışma alanında eğitim fırsatı vermektedir.
Dünya genelinde turizme ve otelciliğe çok önem verilmesi bu mesleğin daha da öne çıkmasını sağlamaktadır. İnsanların yeni yerler keşfetmeye, öğrenmeye, yeni kültürleri bilmeye ve doğaya olan ilgisi ve merakı arttıkça turizm canlılığı artar. Bu yüzden bu alanda kendini yetiştirmiş, eğitimini almmış profesyonel kişilerin çoğalması gitgide önem kazanır. Turizm ve otelcilik üzerine yetişmiş elemanlara dünya üzerinde her geçen gün daha da çok ihtiyaç vardır. Buna paralel olarak da bu bölüm mezunlarına daha fazla ihtiyaç duyulur ve istihdam edilebilirler.
Vizyon: Dünyada gün geçtikçe daha da büyüyen turizm sektörüne, çevresindeki değişim ve gelişimi algılayıp yorumlayabilen, evrensel ve etik değerlere sahip, teori, uygulama, teknoloji ile bütünleşmiş, girişimci, araştırmacı, toplumsal sorumluluk sahibi turizmciler yetiştirerek bölgede lider konumunda olmak.
Misyon: Çağdaş turizm anlayışına uygun olarak gerekli bilgi ve becerilere sahip, ülkemizde turizmin gelişmesine katkıda bulunan, etik değerlere duyarlı, farklı kültürlere saygılı, bilgiyi mesleki beceriye dönüştürebilme yeteneğine sahip bireyler yetiştirmektir.
Program Tanımı: Sivrice Meslek Yüksekokulu - Turizm ve Otel İşletmeciliği programı 1995-1996 Eğitim Öğretim yılında açılmıştır. Turizm ve Otel İşletmeciliği ön lisans programının toplam 25 kişilik kontenjanı bulunmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği Ön Lisans Programı, öğrencilere önbüro, kat hizmetleri, yiyecek-içecek, yabancı dil, muhasebe, yönetim, pazarlama, insan kaynakları, iletişim ve otomasyon, mesleki ingilizce, hukuk gibi alanlarda temel bilgiler vererek, çeşitli ölçeklerde faaliyet gösteren konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, seyahat acentaları ve ağırlama hizmetleri sunan kamu kurum ve kuruluşlarının gereksinimlerini karşılayacak nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır. Programda ders kitaplarıyla öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için 30 iş gününü içeren staj zorunludur. Öğrenciler zorunlu stajını, Turizm İşletme ya da Turizm Yatırım Belgesi bulunan otel, tatil köyü işletmeleri, seyahat acentaları ile üniversitelerin; konukevleri, misafirhaneleri veya Turizm Meslek Yüksekokullarının uygulama otellerinde yapabilirler.
Bölümden mezun olan öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.
Akademik kadromuzda; alanında uzman ve sektörel deneyime sahip 3 adet öğretim görevlisi görev yapmaktadır.
Kabul ve Kayıt Koşulları: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile öğrenci kabul edilmektedir. Buna göre; Ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT sınav puanının hesaplanmış olması gerekmektedir.
Mezuniyet Şartları: Bir öğrencinin programdan mezun olabilmesi için tüm dersleri almış ve başarmış olması, uygulamaları, 30 günlük zorunlu yaz stajı ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması ve Toplam 120 AKTS krediyi tamamlaması gereklidir.
Program Çıktıları:
1. Turizm ve Otel İşletmeciliği eğitimi, öğrencilere rekabetçi bir çevrede faaliyet göstermeye çalışan turizm işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesini sağlayan bilgi ve becerilerin kazandırılmasını içermektedir. Bu bağlamda, turizm işletmeciliği eğitimi; yönetim, pazarlama, finansman, muhasebe gibi işletmecilik süreçleri ile birlikte uygulamaya dayalı konuları da kapsamaktadır.
2. Turizm ve Otel İşletmeciliği eğitimi sonucunda; turizm işletmelerin yapısı, işleyişi ve ülke kalkınmasındaki önemi konusunda bilgi sahibi olunur.
3. Turizm ve Otel işletmeciliği eğitimi sonucunda; turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olunur.
4. Turizm ve Otel İşletmeciliği derslerinin içeriği; öğrencilerin teorik turizm işletmeciliği bilgisine sahip olabilecekleri, aynı zamanda turizm işletmelerinde karşılaştıkları çeşitli işletme problemlerine çözüm bulmada gereksinim duyacakları teknik bilgiyi edinebilecekleri doğrultuda oluşturulmuştur.
5. Turizm ve Otel İşletmeciliği eğitimi alan öğrenciler;
Yazılı, sözlü ve sözsüz olarak etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir,
Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir,
Turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb) etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamalarını bilir ve uygular,
Başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır,
Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm işletmeciliğinin gerektirdiği şekilde özen gösterir,
Hizmet alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur,
Farklı kültürleri tanır, anlar ve farklı kültürlerle iletişim kurar,
Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur,
Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini bilir ve misafir memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle kuramsal dersler ve uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanı, dersin durumuna göre dönem içinde quiz, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte serbesttir. Her öğretim elemanı başarı değerlendirmede uygulayacağı ölçütleri dönem başında ilan eder. Öğrencinin bir dersten başarısı, o dersin final/bütünleme sınavından sonra, ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından, ara sınav/sınavlar not ortalamasının % 40ı ile final/bütünleme sınav notunun % 60ının toplamı dikkate alınarak verilen harf notuna göre belirlenir.
İstihdam Olanakları: Bu bölümden mezun olan öğrenciler, ulusal ve uluslararası konaklama işletmeleri, seyahat acentaları, yiyecek ve içecek işletmeleri, kongre ve fuar işletmeleri, yat ve marina işletmeleri, rekreasyon işletmeleri, hava yolları ve tur şirketleri, denizcilik ve kruvaziyer işletmeleri, rent a car işletmeleri, enformasyon merkezleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında öncelikli olarak istihdam edilirler.
Konaklama işletmelerinde; üst düzey (genel müdür gibi), orta düzey (önbüro müdürü gibi) ya da alt düzey (resepsiyon şefi gibi) yönetici pozisyonlarında çalışma imkanı,
Yeme-içme işletmelerinde, üst düzey (yiyecek-içecek müdürü), orta düzey (yiyecek-içecek şefi) ya da alt düzey (... gibi) yönetici pozisyonlarında çalışma imkanı,
Seyahat acentalarında acenta müdürlüğü, tur yöneticiliği, enformasyon memurluğu gibi pozisyonlarda çalışma imkânı,
Hediyelik eşya mağazalarında, mağaza müdürlüğü, satış elemanı gibi iş imkanları,
Turizm Bakanlığı’nda müfettiş ve bakanlığın çeşitli kademelerinde değişik görevler, kamuya ait turistik tesislerde iş imkanları,
Başarılı ve yatkın öğrenciler için akademik kariyer imkânı,
Diğer hizmet işletmelerinde yöneticilik, banka memurluğu gibi iş imkanları,
Formasyon alan ya da Eğitim Bilimleri alanında yüksek lisans yapan mezun öğrenciler için, turizm ile ilgili ortaöğretim kurumlarında meslek dersi öğretmeni olma fırsatı da bulunmaktadır.
Üst Derece Programlara Geçiş: Turizm ve Otel İşletmeciliği ön lisans programlarını başarı ile bitiren öğrenciler, "Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde fakülte/yüksekokulların "Konaklama İşletmeciliği, Konaklama ve Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Rekreasyon Yönetimi, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Havacılık Yönetimi, İşletme Yönetimi, Kamu Yönetimi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Maliye, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Ekonomi ve Finans " lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
TURİZM ve OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI 2025 Ders Programı İçin Tıklayınız.
TURİZM ve OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI 2019 Ders Programı İçin Tıklayınız.
Hızlı Erişim